Hemispheres
Abonneren

Abonneren op nieuwe artikelen

Reacties
Weekendje Berlijn

Sinds een aantal jaren ga ik zo ongeveer elk jaar wel een keer op stedentrip. Zo heb ik al verschillende Europese steden bezocht, sommige zelfs meerdere malen. Van al die steden is Berlijn bij mij tot nu toe toch wel favoriet. Ik twijfelde nog of mijn favoriet nou Londen of Berlijn is maar in vergelijking met Berlijn is Londen toch een stuk hectischer. Berlijn is – met minder mensen op een groter oppervlak – toch een heel stuk relaxter. Tel daarbij op dat Berlijn een mooie combinatie heeft van - vaak recente - historie (Stadmitte) en moderniteit (bijvoorbeeld de Potzdammer Platz wat tussen het einde van de tweede wereldoorlog en zo’n 25 jaar geleden niet veel meer was dan een kale vlakte). En ja, het schijnt er ook best hip en bruisend van creativiteit en inspirerend te zijn maar daar probeer ik met mijn hipster-allergie met een zo groot mogelijke boog omheen te lopen.

Ik was er nu voor de derde keer maar heb toch weer wat bijgeleerd, namelijk waarom de Gendarmenmarkt – mijn favoriete stukje Berlijn – zo’n Frans klinkende naam heeft. Aan het einde van de zeventiende eeuw bestond de bevolking van Berlijn namelijk voor 20% uit Fransen vanwege grote aantallen uit Frankrijk gevluchte protestanten (Hugenoten). Dat leidde er onder andere toe dat op dat plein twee kerken staan die op het eerste gezicht identiek lijken maar het niet zijn, namelijk der Deutscher Dom en der Französischer Dom.

Ook kwam ik erachter dat je de data die de NS international app verstrekt niet moet vertrouwen. Dat begon al bij het vertrek in Deurne. Oké, het verschil tussen de app en de échte dienstregeling was maar één minuut maar erg veel vertrouwen wekt het niet, zeker omdat het blijkbaar al niet lukt om de gegevens tussen de éigen systemen 1-op-1 te houden. Wat moet dat dan wel niet worden met gegevens die worden verstrekt door de DB (Deutsche Bahn)? Nou, daar ben ik achter gekomen! Ik had namelijk gepland om ongeveer rond 16:15 in het hotel te kunnen inchecken maar dat werd dik 2,5 uur later. Oké, dat lag niet helemaal aan de gegevens in de app maar ook aan het feit dat de trein ongeveer een uur op het station van Hamm moest wachten op een locomotief. Daar wordt de trein namelijk gesplitst, alleen was er toen een locomotief te weinig. Je vraagt je wel af hoe dat mogelijk is in dat zogenaamd gründliche Deutschland. Och, we mopperen wat af in Nederland over de spoorwegen maar het kan altijd erger. Maar goed, dat ik in Berlijn ook nog eens een halte te vroeg uitstapte uit de S-Bahn en dus maar op goed geluk in de richting van die TV toren ben gaan wandelen, hielp ook al niet mee.

Maar goed, ik heb weer een heerlijk weekeinde in Berlijn gehad en ben van plan om volgend jaar rond dezelfde tijd weer te gaan. Maar dan ga ik zeker van tevoren de website van de DB even checken.
Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Diverse linkjes
Oud weblog Millstreet Blues

Mijn Facebook pagina

Website Bon Scotch

3 Horns music Site van m'n broer Hans, componist, arrangeur, dirigent en muziekdocent

HBL Fotografie Hannie Berkers, schoonzus, fotografe

BLAST Blues Promotion