Hemispheres
Abonneren

Abonneren op nieuwe artikelen

Reageren?

Het reactieformulier heb ik vanwege spam verwijderd maar je weet me toch wel te vinden, toch?

Koninklijk Theater Carré - Carmina Burana - 30 Januari 2018
Ik heb geen bucketlist. Ook geen zogenaamde 'fuckitlist'. Ik heb wel een 'dingendieiknogwildoenmaaralsikzenietdoeisergeenrampgebeurd' lijst. Van die lijst kon ik vorig jaar het Concertgebouw in Amsterdam al afhalen. Koninklijk theater Carré stond daar nog op dus zocht ik naar een evenement aldaar wat bij mij past.
Mijn keuze viel op een uitvoering van de Carmina Burana van Carl Orff. De Carmina Burana zijn origineel liederen uit de middeleeuwen die in de jaren dertig van de vorige eeuw door ene Carl Orff van muziek werden voorzien. Als je daar meer over wil weten kun je dat zelf nalezen op wikipedia. Het resultaat is muziektheater met een orkest, ballet, solo zangers en zangeres, een koor, bewegende decors en belichting. Het totaal is geweldig maar als je zoals ik toch vooral voor de muziek komt kom je toch bedrogen uit. Want als je die theater elementen wegdenkt blijft er aan muziek niet zo heel veel over. Op dat bombastische begin- en eindstuk "Oh Fortuna" na (vaak gebruikt op verschillende plekken vanwege het dramatische effect) vind ik het eigenlijk best een saai stuk. Daar komt nog bij dat het orkest is weggestopt in een orkestbak. Dat hoeft op zich nog niet zo'n punt te zijn maar in Carré is die orkestbak ónder het podium geschoven en komt het geluid vooral via de speakers de zaal in. En waar zo'n orkest in het Concertgebouw door die veelgeprezen akoestiek als een donzen dekbed over je heen komt, is het in Carré meer een elektrische deken dat niet aangesloten is. Het was een ervaring die ik niet had willen missen maar van de dingen die ik van m'n lijst heb kunnen afhalen is het zéér waarschijnlijk dat ik het Concertgebouw nog een keer bezoek maar de kans dat ik Carré nog een keer bezoek is zeer klein. Ongeschikt voor klassieke muziek en voor andere dingen (popmuziek, cabaret, toneel, whatever...) kan ik elders veel beter terecht. Maar er staat nog voldoende op mijn lijst.

Reacties

Tiny Dingen op 31-01-2018 22:43

Nou...Walter Trout klonk toch verdomd goed in Carre..Gerard

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Diverse linkjes
Oud weblog Millstreet Blues

Mijn Facebook pagina

Website Bon Scotch

3 Horns music Site van m'n broer Hans, componist, arrangeur, dirigent en muziekdocent

HBL Fotografie Hannie Berkers, schoonzus, fotografe

BLAST Blues Promotion