Hemispheres
Abonneren

Abonneren op nieuwe artikelen

Reacties
Gesualdo Consort- Jan Pieterszoon Sweelinck; Cantiones Sacrae
Het Gesualdo Consort leerde ik afgelopen jaar kennen middels een programma waarin artiesten uit pop - en klassieke muziek aan elkaar werden gekoppeld (een leuk programma dat werd gepresenteerd door Tijl Beckand). Dit Gesualdo Consort richt zich op vocale muziek van zo'n 400 jaar geleden en ze hebben zich een paar jaar geleden gestort op de vocale muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck (Nederlands bekendste componist, zo ongeveer ten tijde van de tachtigjarige oorlog. Het hoofd van die man zou je trouwens kunnen kennen van het biljet van 25 gulden van vlak voor de Euro)
Naar aanleiding daarvan schafte ik - tweedehands - een boek met 3 CD's aan onder de titel "Jan Pieterszoon Sweelinck, de wereldlijke werken".
Maar nu heb ik - wéér tweedehands - zo'n zelfde soort boek met 2 CD's onder de titel "Jan Pieterszoon Sweelinck, Cantiones Sacrae" aangeschaft. Raad eens wat voor soort liederen daarop staan?

Net als die CD's met wereldlijke werken zijn op die platen praktisch geen instrumenten te horen. Het klinkt prachtig maar wat het voor mij extra interessant maakt is het feit dat dit zo'n 400 jaar geleden ook zo geklonken moet hebben.
Want de instrumentale muziek uit die tijd wordt over het algemeen óf op moderne instrumenten óf replica's van instrumenten uit die tijd gespeeld, waarbij men zich qua vorm en gebruikte materialen baseert op schilderijen en wat daarover op papier staat. Maar aan de menselijke stem is niet zoveel veranderd of het zou moeten zijn dat die in 400 jaar gemiddeld wat hoger of lager is geworden. 
Dus wanneer ik dit luister realiseer ik me dat in een tijd zo ongeveer rond de tijd van Willem van Oranje er ergens iemand precies hetzelfde heeft zitten luisteren. Ik vind dat heel bijzonder. Muzikaal tijdreizen eigenlijk.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Diverse linkjes
Oud weblog Millstreet Blues

Mijn Facebook pagina

Website Bon Scotch

3 Horns music Site van m'n broer Hans, componist, arrangeur, dirigent en muziekdocent

HBL Fotografie Hannie Berkers, schoonzus, fotografe

BLAST Blues Promotion