Hemispheres
Abonneren

Abonneren op nieuwe artikelen

Reacties
Gizmodrome

Supergroepen, het heerst momenteel. Deze week passeerden er hier zelfs twee, namelijk ook nog "Sons of Apollo" (A.k.a 'het zóveelste Portnoy Project'). De hoop is dan dat het geheel groter is dan de som der delen. Soms lukt dat (bijv. "Transatlantic"), maar soms ook niet (bijv. "Black Country Communion"). Naast SoP heb ik inmiddels "Gizmodrome" binnen, een samenwerking tussen Adrian Belew, Stuart Copeland, Mark King en een Italiaanse toetsenist die ik niet ken. Belew ken ik o.a van Frank Zappa, David Bowie, The Talking Heads en King Crimson; Copeland van The Police en Mark King van Level 42. Die Italiaan ken ik nergens van.

Van alle 'te verwachten invloeden' klinken The Police , Bowie en Level 42 er het minst in door, Frank Zappa en King Crimson het meeste en The Talking Heads is constant aanwezig.

Op voorhand had ik de minste verwachtingen van de bijdrage van Mark King, ik ben namelijk geen fan van wat hij bij Level 42 uitspookt. Nou, dat valt heel erg mee want hij bast hier een stuk functioneler dan bij Level 42. Het 'hamertje tik' blijft grotendeels achterwege, alleen op "Spin This" gaat hij los op dat vlak. Op deze plaat zingt hij ook maar dan voornamelijk op de achtergrond en dat doet hij verrassend goed. Het combineert geweldig met de stem van Adrian Belew. Op veel nummers klinkt de zang trouwens best 'Zappa-achtig', niet zo gek want op de Zappa plaat waarop Belew meedoet ("Sheik Yerboutti") zingt hij ook.

Dan Stuart Copeland: T.t.v. The Police viel ik helemaal voor zijn subtiele drumwerk wat toen een mooi contrast vormde met de 'houthakkers' waar ik toen voornamelijk naar luisterde. Voor mij was het drumwerk van Copeland een essentieel onderdeel van de Police-sound. Subtiel is het nog steeds. En volledig in dienst van het groepsgeluid. Dus wellicht ook weer essentieel voor de sound maar zonder dat ik het in de gaten heb.

Conclusie: verrassend plaatje. Of het geheel groter is dan de som der delen zou ik niet kunnen zeggen, daarvoor weet ik te weinig van de muziek waaraan Adrian Belew bijgedragen heeft, maar die som is i.i.g. verrassend, waarbij de grootste verrassing wat mij betreft nota bene zit in de bijdrage van Mark King.
Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Diverse linkjes
Oud weblog Millstreet Blues

Mijn Facebook pagina

Website Bon Scotch

3 Horns music Site van m'n broer Hans, componist, arrangeur, dirigent en muziekdocent

HBL Fotografie Hannie Berkers, schoonzus, fotografe

BLAST Blues Promotion