Hemispheres
De gebroeders de Koning en 'Pietje' Theeuwen
 
Ik kom uit Heeze. Daar heb je een straat genaamd "de Gebroeders de Koningstraat". Ik ken die straat al heel mijn leven. Ik speelde er met een schoolvriendje en viel van z'n fiets omdat ik niet met m'n voeten aan de grond kon. Verschillende bekenden hebben er gewoond of wonen er nog steeds. Ons vader heeft er nog een tijd gewoond.
Ik weet ook al heel mijn leven lang dat die gebroeders de Koning verzetsstrijders uit Heeze waren die de oorlog niet hebben overleefd. Een aantal jaren geleden - ik woonde er toen al lang niet meer - is er een monument onthuld aan de Huisvenseweg. Ook dat wist ik. Maar ik zag dat monument afgelopen Zondag pas voor het eerst.

Maar het verhaal erachter en de rol van Dr. Theeuwen hierin ken ik pas sinds vandaag. Lees zelf maar:

Die Dr. Theeuwen is huisarts te Heeze gebleven tot in mijn vroege jeugd, begin jaren '60. Maar ik heb er weinig herinneringen aan. Ik weet alleen dat ik bang voor 'm was. Of dat was omdat hij 'de Dokter' was of vanwege het feit dat hij een zeer onvriendelijke 'ongelikte beer' was weet ik niet. Maar het verhaal dat ons moeder over hem vertelde zegt misschien genoeg: Tijdens de bevalling van een van mijn broers of zussen maakte ons moeder nogal lawaai. Maar hij deed dat af met een opmerking als: "Stel je niet aan. heel het Russische leger is zo geboren!".
Maar hij was ook gerespecteerd in alle lagen van de bevolking. Dat hij door de iets oudere Heezenaren 'Pietje' Theeuwen wordt genoemd, en de straat die naar hem genoemd is de 'Pietje Theeuwen laan', zegt misschien genoeg.Reacties

Fried op 02-08-2017 22:49

Theeuwen hoort niet op deze gedenkplaat te staan. In dit geval deed hij zich plicht, klaar en uit. Verder was hij in alle lagen van de bevolking gerespecteerd en gehaat. Bij ons was het het laatste en met zeer goede reden. 

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Diverse linkjes
Oud weblog Millstreet Blues

Mijn Facebook pagina

Website Bon Scotch

3 Horns music Site van m'n broer Hans, componist, arrangeur, dirigent en muziekdocent

HBL Fotografie Hannie Berkers, schoonzus, fotografe

BLAST Blues Promotion