Hemispheres
Onderduikerskamp "Dennenlust"
Vandaag door ons pap z'n jeugd gewandeld. Tenminste, zo kan ik een wandeling naar  de - gedeeltelijk gereconstrueerde - resten van onderduikerskamp "Dennenlust" wel noemen. Van December 1943 tot de bevrijding in September 1944 was er in de Lieropse bossen een onderduikerskamp. Ons pap was toen 16 en woonde er vlakbij. Ze wisten wel dat er 'in de bossen onderduikers zaten' maar het 'hoe, wat en waar' wisten ze niet. Sterker nog, volgens ons pap kon je dat maar beter niet weten. Ome Jan (één van de drie, die van van Seggelen namelijk) zal het waarschijnlijk wel geweten hebben want 'die zat in het verzet'. Ome Jan was dan ook wat ouder, hoe oud weet ik niet maar ik schat ergens voor in de twintig.
 
In dat onderduikerskamp zaten in eerste instantie alleen mannen die zo wilden ontsnappen aan de "Arbeidseinsatz" maar van lieverlee werden er ook geallieerde piloten ondergebracht. Gedurende de tijd dat het kamp er was ontwikkelde de groep zich tot een heuse partizanengroep (nee, niet die van die serie met Huub Stapel van enkele jaren terug, dat was wel een soortgelijk verhaal maar dan in Noord-Limburg). Bij een van de acties van die partizanengroep kwam een Amerikaanse piloot "Frank Doucette" om het leven. Hij ligt in Lierop begraven, er is een "Frank Doucette monument" en er is een "Frank Doucette straat" en elk jaar wordt hij in Lierop herdacht. Ik vindt dat mooi.
 
Na de oorlog kwamen ze er wel eens maar het kamp is later afgebrand en een aantal jaren geleden gedeeltelijk gereconstrueerd.

Reacties

Fried op 20-05-2017 23:47

Hier een verhaal en een foto: http://www.ed.nl/eindhoven/altijd-weer-terug-naar-19-september~a01cf813/

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Diverse linkjes
Oud weblog Millstreet Blues

Mijn Facebook pagina

Website Bon Scotch

3 Horns music Site van m'n broer Hans, componist, arrangeur, dirigent en muziekdocent

HBL Fotografie Hannie Berkers, schoonzus, fotografe

BLAST Blues Promotion