Hemispheres
Abonneren

Abonneren op nieuwe artikelen

Reageren?

Het reactieformulier heb ik vanwege spam verwijderd maar je weet me toch wel te vinden, toch?

11 Juni 2013 - Jutters Paradise

In het Luchtvaart & Oorlogsmuseum Texel is - de naam zegt het al - het een en ander aan luchtvaarthistorie en over Texel in de oorlog te zien. Op zich interessant maar ook weer niet zo heel bijzonder, behalve dan het gedeelte dat is gewijd aan "De opstand der Georgiërs". Dat gaat over een opstand die een aantal Georgische militairen, die na door de Duitsers krijgsgevangen genomen te zijn "onder dwang" dienst namen in het Duitse leger en gelegerd werden op Texel, ontketenden tegen datzelfde Duitse leger. Dat was dus aan het einde van WOII toen het Duitse leger al  uit elkaar aan het vallen was. Tja, ik weet niet wat ik daarvan moet denken. Bovendien zorgde het er ook nog eens voor dat de schermutselingen tot ver na 5 Mei voortduurden - en wel tot en met 20 Mei - en nog veel schade aanrichtten en slachtoffers maakten, ook bij de Texelse bevolking. De tekst van een brief die daar aan de muur hangt zegt wat mij betreft meer dan genoeg. Afijn, op internet is er genoeg over te vinden mocht het je interesseren.

Daarna was het Juttersmuseum heel wat anders. Ik kwam toevallig uit bij een groep die een rondleiding kreeg door een gepensioneerde visser - of "visserman" zoals ze dat zelf zeggen - en die wist er heel mooi over te vertellen. Kortom, een gepassioneerde visserman. Leuk!!. Ongelofelijk wat er allemaal nog uit zee gehaald wordt. Misschien herinner je je nog dat een hele tijd geleden een hele lading splinternieuwe sportschoenen aan strand gespoeld is? Een aantal daarvan lag daar tentoongesteld en die zagen eruit of ze zo uit de winkel kwamen. Ook opvallend was een verzameling lege Wodka flessen. Ik hoop maar dat die flessen al leeg waren toen ze de zee ingingen, anders is het zonde.
Afijn, ik heb het een en ander op foto's vastgelegd zodat je een indruk krijgt van wat daar allemaal aan te treffen is maar voor de echte snuffelaars is het er een paradijs. Oftewel, een "jutters paradise" (hierbij heb ik steeds Stevie Wonder's "Gangsters Paradise" in mijn hoofd).

Ondertussen was ook hier inmiddels de zon gaan schijnen wat meteen een heel ander licht werpt op het strand en de duinen. Tijd voor nog wat fietsen en wandelen dus. Verschil met gisteren en eergisteren: toen in een vest met spijkerjack eroverheen, nu in m'n T -shirtje. En zo kwam ik al wandelend in het natuurgebied "De Muy" terecht. Wat mij betreft het mooiste stukje Texel. Ik hoop dat ik dat een beetje heb kunnen vangen in m'n foto's.

Een mooie afsluiting van mijn eerste bezoekje aan Texel maar hoogst waarschijnlijk niet het laatste.


Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Diverse linkjes
Oud weblog Millstreet Blues

Mijn Facebook pagina

Website Bon Scotch

3 Horns music Site van m'n broer Hans, componist, arrangeur, dirigent en muziekdocent

HBL Fotografie Hannie Berkers, schoonzus, fotografe

BLAST Blues Promotion